11. heinäkuuta 2005

Fraser Island

Synttariaamuna alkoi matka kohti Frasier Islandia. Kyseessa on maailman suurin hiekkasaari, mika tarkoittaa kaytannossa sita, etta mereen on alkanut joskus kasautua hiekkaa samalle kohtaa niin paljon, etta se on noussut pinnalle ja viela sata metria siitakin ylospain. Kaytannossa suurin osa saaren pinta-alasta on metsan peitossa, mutta hiekka paistaa lapi kaikkialla. Tana iltana pitaakin yrittaa paasta eroon hiekasta vaatteissani, vahissa hiuksissani, korvissani ja kaikkialla muuallakin.

Kaytannossa menimme saarella 7 hengen ryhmassa vuokratulla nelivedolla ja leiritarvikkeilla. Paivalla siirryttiin rantoja ja hyvin kuoppaisia sisamaan teita pitkin ja kaksi yota vietimme teltoissa. Vaikka paivalla olikin lamminta, niin yolla lampotila laski alle 10 asteen ja vuokrattu makuupussini oli suunniteltu varmaankin australian kesaa varten. Ja ehka sita palelua olisi voinut vahentaa vuokraamalla retkipatjan (1,3e), jolloin kylma ja kova maa ei olisi haitannut :)

Nahtavyyksia oli ainakin valaiden paraikaa kaynnissa oleva muutto lampimammille vesille synnyttamaan, mika tarkoitti sita, etta meresta pystyi bongaamaan valille kymmemenkin pinnalla hengittavaa valasta yhta aikaa ja yleensa ainakin yhden. Tosin ne olivat melko kaukana, joten kokemus olisi voinut olla parempikin. Naimme myos yhden dingon, joka vaikutti lahinna laihalta suomenpystykorvalta ilman tuppurahantaa ja ohuemmalla turkilla, mutta kuulemma sellainen tappoi aikuisen miehen nelja vuotta sitten.

Kaipa yli sata kilometria pitka yhtenainen hiekkarantakin on jonkinlainen nahtavyys, mutta ei sinne suositeltu menna uimaan, koska kyseinen rannikko kuhisee haita. Lisaksi keskella saarta oli useita neliokilometrien kokoisia hiekka-aavikoita. Nailla aavikoilla oli eri varista hiekkaa eri paikoissa ja osa hiekasta oli kovettunut jotenkin sementin kaltaiseksi ja muodosti kummallisen muotoisia rakennelmia.

Saarella oli myos muutama jarvi, joista yksi oli hiekkaduunien kupeessa ja tassa paikassa oli suosittua menna muutaman kymmenen metrin hiekkapudotusta alas eraanlaisen laudan kyydissa suoraan jarveen. Minakin sinne viiletin pari kertaa. Toinen jarvi oli suurempi ja sen vesi oli puhdasta/kirkasta kuin mika. Tata jarvea vielapa ymparoi valkoinen hiekkaranta, joten paljoa parempaa makean veden uimarantaa ei voi kuvitella :)

Huomenaamulla Brisbaneen ja seuraavaksi menen syomaan hyvin ja pyykkailee ja suihkuun.

Ei kommentteja: