4. toukokuuta 2005

Enkun esitelmiä

On kiva, kun oma esitelmä on jo takana päin, ja voi vain seurata muiden esitelmiä. Varsinkin kun ne ovat hauskoja :) Päivän ensimmäisen esitelmän piti singaporilainen poika aiheesta elintarvikehygienia. Esitelmässä ei muuten ollut mitään mainitsemisen arvoista, mutta loppuajan esitelmästä hän käytti indonesialaisten katukokkien kojujen hygienian arvostelemiseen. Mukana oli mm. paljon esimerkkikuvia pelottavista kojuista ja pari kauhutarinaakin. Arvatkaa sattuiko oppilaiden seassa olemaan myös yksi Indonesialainen? :) No ei siitä mitään avointa sotaa syttynyt, mutta indonesialainen oli kyllä aktiivisena ja pettymystään peitellen, kun oli kysymysten aika :)

Seuraavan esitelmän piti jo täältä asuntolasta tuttu saksalainen tyttö Martina. Hänen huolenaan oli se, miten erilaisia eurooppalainen ja australialainen juomakulttuuri ovat. Yllättäen huomasin, että australialainen ja suomalainen juomakulttuuri ovat kuin veljeksiä verraten saksalaiseen kummastukseen. Harmi ettei tilanne suonut mahdollisuutta korjata, että Pohjoismaissa juodaan samalla lailla humalahakuisesti kuin Australiassakin :) Keskustelun lomassa löytyi yksi ainakin minut vakuuttava syy tähän eroon: Australiassa (ja muissa humalahakuisissa maissa) alkoholi on kielletty asia, kunnes täytetään 18, ja senkin jälkeen sen käyttäminen on paheksuttavaa. Mikäpä vetoaisi teini-ikäisiin paremmin? :)

Syitä on toki enemmänkin, ja alkoholikulttuuriin muuttamiseen tarvittaisiin suurta asennemuutosta. Mielestäni hyvä askel aloittaa olisi tiedostaa, että alkoholin käytössä ei ole itsessään mitään vikaa, mutta säännöllisessä kännien vetämisessä on. No on ehkä yksittäisissäkin kännien vetämisissä, mutta olisi ehkä tekopyhää tuomita jokin, mitä itse harrastaa :) Minulla on sellainen kuva, että jos sanoo juoneensa viime viikolla joka ilta oluen tai kaksi, niin sitä pidetään pahempana kuin, että olisi juonut yhtenä iltana kymmenen, ja ollut muut illat selvin päin. Tosiasiassahan se on juuri toisin päin ja ehkä kärjistetymminkin.

Ei kommentteja: