28. kesäkuuta 2005

Demokratia

Aamulla heratessani kuului ikkunan takaa jutustelua. Ikkunani takana sattuu nimittain olemaan hostellin oleskelualue. Keskustelun aiheena oli politiikka, ja miten se on typeraa. Joku heitti jalostetun version Churchhillin anekdootista, etta demokratia haisee, mutta parempaakaan ei ole, ja etta demokratiassa tulee aina olemaan tyhmia edustajia, koska aina loytyy tyhmia ihmisia.

Tuossa ajattelussa piilee kuitenkin yksi virhe. On totta, etta noin puolet ihmisista on keskimaaraista tyhmempia (toisaalta noin puolet ihmisista tulee aina olemaan keskimaaraista viisaampia :).

Demokratian luonteesta johtuen on aivan turha toivoa, etta tyhma kansa valitsisi viisaasti. Eika tassa ole mitaan vaaraa tai huonoakaan, koska toisaalta se tarkoittaa, etta viisas kansa valitsee viisaasti. Kansan sivistystasoa taas voidaan nostaa koulutuksella.

Tasta johtuu, etta vaikka miten asettaisi Irakiin hyvat raamit demokratian synnylle, niin suuria ongelmia on luvassa niin pitkaan, kun koulutus ei pelaa.

Taino nyt tuli mieleen toinenkin vaihtoehto mika nayttaa ainakin taalla Australiassa ja jenkeissa toimivan jotenkin. Annetaan leipaa ja sirkushuveja, jolloin sivistymattomin kansanosa ei jaksa kiinnostua politiikasta. Jotenkin en vain pida tasta vaihtoehdosta :)

No nyt sinne rannalle. Lupaan :)

Ei kommentteja: