24. kesäkuuta 2005

"How do you like Australia?"

Suomalaiset eivät muuten ole ainoita, jotka kysyvät, että mitä vierailijat tykkäävät maasta. Joka ainoa uusi ihminen, jonka täällä tapaan kysyy mieltä olen Australiasta. Tässä tosin on pieni juju. Suomalaisilla on fixaatio tietää, että mitä ulkomaalainen ajattelee Suomesta, kun taas australialaiset kysyvät sen lähinnä kohteliaisuutena samaan tapaan kuin "How are you?". Jos en ole valppaana normiaussi ehtiikin sutkauttaa minulle yhteen putkeen "Hey! How are you? How do you like Australia?" ennen kuin olen saanut avattua suuni :)

Tyhmintä tässä on tietty se, etten minä oikein tiedä mitä tehdä. Kertoisinko jotain tyyliin "Ausseissa on kivaa", vai jättäisinkö kysymyksen huomioimatta kokonaan, niin kuin mieli tekisi, koska saman kertomiseen kaikille kyllästyy niin nopeasti ja toisaalta, koska vastapuoltakin kiinnostaa lähinnä kohteliaisuudesta. Yleensä vastaan lyhyesti :)

Tuosta 'hey'-sana on muuten täällä aivan samassa käytössä kuin suomen 'hei'. Nehän siis lausutaan samalla tavalla, mutta ainakin englannin opettajien mukaan briteissä ja jenkeissä 'hey'-sanaa käytetään lähinnä vain huomion saamiseen ja tervehdyksenä se on vähintäänkin töksäyttävä. Täällä huomiota kerätään huutamalla 'Oi', mistä suomalaisilla on sitten taas oma vähän eroava tulkintansa :)

Ei kommentteja: