29. maaliskuuta 2005

Dubbo

Torstainen matka Dubboon aloitettiin noin tunnin myöhässä alkuperäisestä aikataulusta, tosin myöhässä vain Suomen mittakaavassa. Täällä ei olla niin tarkkoja ajan kanssa. Eiköhän tuohonkin totu jossain vaiheessa.

Mukana matkalla oli Tom Norjasta, Rickhard Ruotsista sekä Pov ja Rhiannon Australiasta. Majoituimme perille päästyämme Rhiannonin kotiin, jossa meillä olikin sitten täysihoito ja vähän päälle koko loman ajan. Ei voi kuin ihmetellä Australialaista vieraanvaraisuutta. Samoin tein saavuttuamme jatkoimme Pastorin koti -nimiseen baariin, missä törmäsimme mm. Rhiannonin isoveljeen, hänen tyttöystäväänsä ja perheen isään. Minä tunsin Lieksassa asuneena oloni hyvinkin kotoisaksi kyseisessä baarissa, mutta muut pojat vähän jännittivät tappeluja. Ric piileskeli WC-kopissa sillä aikaa, kun vessassa tapeltiin :)

Seuraava päivä menikin lähinnä Rhiannonin kotona krapulaa parannellessa. Perheessä on kolme suurta koiraa, jotka ovat vapaana pihalla. Hyvin rauhallisia ja käytännössä äänettömiä. Lähinnä makaavat etupihalla. Ja tunkiota ei tarvita: kananluut menevät siinä missä vesimelonikin. Pihan ainoa vihreä läikkä on siinä, missä kastelija sattuu olemaan. Sisämaassa on kuivaa.

Lauantaina oli vuorossa hevoskilpailut. Kaikki olivat pukeutuneet hienosti. Jonkun tutulla oli alueella teltta, jossa hän vietti synttäreitä ja 13 eurolla sain juoda ja syödä niin paljon kun halusin. Jossain välissä näin pari hevostakin. Menivät vaan niin kovaa, etten saanut hyvää kuvaa. Kilpailun jälkeen oli jatkot yhdessä baarissa, josta yritimme jatkaa toiseen baariin jossain vaiheessa iltaa, mutta eivät ottaneet enää siinä vaiheessa ketään sisään. Ostin hodarin lähellä olevasta siirrettävästä kioskista, jonka omistaja kysyi melkein ensimmäiseksi, että uskonko evoluutioon vai luomiskertomukseen. Vastasin varmaan väärin, sillä hän veloitti minulta dollarin enemmän kuin mitä hinnastossa luki :) En tosin kiellä ettenkö mahdollisesti saattanut katsoa hinnastoa väärin siinä vaiheessa iltaa :)

Sunnuntaina menimme Tomin, Ricin, Povin ja perheen 14-vuotiaan pojan Kanen kanssa eläintarhaan. Kysessä on open range eläintarha, ja tämä tarkoittaa ilmeisestikin sitä, että useimmilla eläimillä on usean hehtaarin verran tilaa. Käytännössä joutuu siis kävelemään aika lailla nähdäkseen kaikki ja osa on niin kaukana aitauksissaan, ettei niitä kunnolla näekään :) Autauksista toiseen menee autotie, jota osa vieraista etenee kävellen niin kuin me, osa pyörällä ja loput autoillaan. Eläimiä ei tarvitse katsoa aidan läpi, sillä yleensä eläimet on erotettu penkereellä, jossa sähköaita sijaitsee penkereen juurella ja ihmiset katsovat eläimiä penkereeltä. Apinoille tuntuu riittävän, kun ne laittaa lammen keskellä sijaitsevalle saarelle. Leijonat ja tiikerit pysyvät turvassa vallihaudan avulla, jota reunustaa metrin korkea metalliseinä. Jättiläiskilpikonnat eivät ylitä 30 senttiä korkeaa puuaitaa.

Illalla menimme Rhiannonin kaverin miehen syntymäpäiville. Juhlat olivat jatkuneet jo jonkin aikaa, ja pian syntymäpäiväsankari esittikin viisi perättäistä strip tease -näytöstä. Tunti sen jälkeen suurin ilo olikin sitten maata nurmikolla.

Maanantaina kävimme ensin tutustumassa paikalliseen 1800-luvulla perustettuun vankilaan, joka on nykyisin museoitu. Oli yllättävän pieni paikka, mutta silti kahdeksan miestä ehtivät hirttää siellä.

Dubbosta vielä sen verran, että kyseessä on melko kuiva kaupunki, vaikka sijaitseekin muutaman metriä leveän (tosin todennäköisesti alle metrin syvän) joen rannalla. Käytännössä kaikki kastelemattomat alueet olivat keltaisia ja maaperä punaista. On vähän vaikea käsittää, miten siellä voi kasvattaa karjaa ja lampaita. Ihmisiä on noin 40 000 ja keskusta on hyvin kaunis. Tänään palatessamme huomasin autosta käsin, että päälle 200 kilometrin matkalla Dubbosta vehreään itään, tien ali meni ehkä 100 jokea ja puroa, joista kahdessa oli jopa vettäkin.

Ei kommentteja: