7. maaliskuuta 2005

Kulttuurieroja

Australiassa on suhteellisen avoin maahanmuuttopolitiikka. Ammattiaan harjoittamaan tulevat ihmiset ovat tervetulleita. Laittomien maahanmuuttajien leireistä en osaa oikein sanoa vielä mitään. Avoin asenne näkyy myös ihmisistä. He puhuvat maahanmuuttajista hyvää.

Luin lehdestä uutisen, jossa kerrottiin miten joku kaupunki on noussut takajaloilleen, koska osalle heidän maahanmuuttajistaan ei ole myönnetty pysyvää oleskelulupaa, ja he ovat joutuneet palaamaan kotiin. Saman lehden pääkirjoituksessa otettiin voimakkaasti kantaa sen puolesta, ettei ihmisiä saa käännyttää pois. Samalla muistutettiin siitä ristiriidasta, että valtio samaan aikaan yrittää lisätä maahanmuuttoa, kun ajaa ihmisiä pois.

Suurempi teema uutisissa on kuitenkin erilaiset rikokset ja eritoten murhat, ja niiden käsittely oikeudessa. Pääuutinen on melkein aina jonkun murhaoikeudenkäynnin uusin juonne. Lisäksi jokaisen illan voi käytännössä viettää katsoen erilaisia rikossarjoja televisiosta. Vaikka murhat ovat kuuma aihe niin oheisen tilaston mukaan niitä tehdään kuitenkin suhteellisen vähän: http://www.nationmaster.com/graph-T/cri_mur_cap&int=20&id=OECD
Murhien jälkeen suosituin aihe uutisissa tuntuu olevan Brittien kuninkaalliset. Käytännössä jokaisessa uutislähetyksessä on jotain kuninkaallisista.

Sisustullisista seikoista en ole varmaan vielä maininnut, että britit jylläävät. Kuumalle ja kylmälle vedelle on aina omat nipukat ja kaikkialla on kokolattiamatot. Siis kaikkialla. Yliopistojen käytävät, luentosalit, kaikki nämä asunnot, baarit... Busseissa ei ole kokolattiamattoja ja tiedän ainakin yhden rakennuksen yliopistolta, jonka käytävät ovat laatoitettuja. Ikkunoiden yksikerroslasin ymmärtää täällä paremmin kuin Briteissä, mutta kun kylmimmän talvikuukauden vuorokauden alimpien lämpötilöjen keskiarvo on 9 astetta, niin voi tulla jo kylmä joissakin tapauksissa.

Ainakaan tässä rakennuksessa ei ole minkäänlaista ilmanvaihtoa ikkunoita lukuunottamatta saatikka sitten keskuslämmitystä. Jokaisessa huoneessa on kyllä irrallinen sähkökäyttöinen patteri. Ja täkkinäkin on vain ohut huopa. Saa nähdä tuleeko oikeasti kylmä muutaman kuukauden päästä :)

Vaikka näitä pieniä eroja on lukemattomia ja löytyy kaiken aikaa, viihdyn täällä hyvin ja pian tämä saattaa alkaa tuntumaan enemmän kodilta kuin tämänhetkinen kotini Tampere.

Ei kommentteja: