14. maaliskuuta 2005

Kouluvierailu

"How do you spell challenge?" Näin sanoi yksi englanninkielinen aikuinen. 'here' lausutaan ainakin yhdellä murteella 'hiaa". Clea puhuu sitä murretta ja se on aika jännän kuuloista :)

Aamulla oli vuorossa kouluvierailu. Jännitin vähän ennakkoon, kun ne sanoi, että aluksi olisi hyvä tehdä jotain käytännönjuttua, jotta saisi lasten huomion. Ei ollut kyllä paljon ongelmia saada huomiota. Kun astuin luokkaan kaikkien mielenkiinto liimautui sillä sekunnilla minuun ja sanomisiini. Ennen kuin kerkesin suutani avata lapset alkoivat jo viittailla. Yritin kuitenkin puhua ensin valmistelemani asiat :)

Kun laitoin heidät arvailemaan miten kylmää Suomessa voi talvella olla, meni jonkin aikaa ennen kuin päästiin edes pakkasen puolelle. Kauhunväreitä ilmestyi, kun kerroin, että liikuntatunnit pidetään ulkona jos on lämpimämpää kuin -18c. Pohjois-Suomen täysin pimeät päivät olivat vaikeita ymmärtää.

Tein pienen virheen, kun annoin heille kasan kolikoita ihmeteltäviksi ja yritin jatkaa puhumista. Mielenkiinto oli jossain muualla :) No se palautui nopsaan, kun keräsin kolikot takaisin. Tätä lukuunottamatta ipanat kuuntelivat tarkkaan jokaisen sanani ja viittoilivat koko ajan tarkoituksena kysyä jotain.

Etukäteen kerrottiin, että ei pidä ihmetellä, jos lapset kysyvät tosi tyhmiä, mutta ainakaan minä en huomannut sellaista. Ehkä kysymys, että onko meillä autoja voisi olla sellainen. Ruotsalaiselta kysyttiin, että asuvatko he jäästä tehdyissä taloissa. Tämä tuli kuulemma tosin sen jälkeen, kun hän kertoi, että he tekevät siellä rakennuksia jäästä.

Ekan luokan jälkeen menin toiseen luokkaan, jonne tuli myös tämä ruotsalainen kaveri. Opetin jossain välissä tuntia lapsille pari sanaa huomea: Hei ja hei hei. Kun tunti päättyi lapset sanoivat meille spontaanisti yhteen ääneen "Hei hei!". Ruotsikaveri vastasi heille takaisin sanomalla myöskin hei hei. Mahtoikohan siinä vaiheessa tajuta, että se oli suomea :) Lisäksi lapset halusivat kuulla paljon suomea. Miten lasketaan suomeksi kymmeneen? Miten aakkoset menee suomeksi? Mitä suomalaisia nimiä on?

Nämä olivat siis 7-10 vuotiaita. Lähtiessämme kävimme vielä kuuntelemassa nuorempia lapsia, jotka lauloivat meille Australian kansallislaulun, ja erään toisen laulun, jonka ihmiset haluaisivat olevan heidän kansallislaulun. Se laulu kertoo kulkurista, joka käy lammasvarkaissa ja tekee lopuksi itsemurhan :)

Vierailu oli kaikin puolin todella kiva, ja jos näitä järjestetään lisää, niin aion ottaa osaa uudestaankin :)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Voi ei! Missä se meidän pensiö Olli johon ollaan totuttu? Ensin käy vapaaehtoisena mielenosoituksissa ja sitten nauttii pikkulapsille puhumisesta ;)

Oikeesti kiva, että eteen on tullut uusia asioita ja että oot viihtynyt, pidä Suomen lippua korkealla.