16. maaliskuuta 2005

Eka keskustelu suomalaisen kanssa

Aamulla on englannin harkoissa ensimmäisen esitelmän vuoro. Norjalainen tyttö piti sen aiheena Norjan ja Australian terveyspalvelujen erot. Kyseinen esitelmä oli hyvä siinä mielessä, että nostatti itsetuntoa; tyttö luki melkein suoraan paperista tasaisen monotonisella äänellä. Tietty on hankala tietää, miten pitkään kukin meistä on opiskellut yliopistossa.

Esitelmän jälkeinen kysymys paljasti yhden mielenkiintoisen seikan. Norjassa on ilmainen hammashuolto 18-vuotiaaksi asti, ja 75% alennus 20-vuotiaaksi asti. Suomessahan on periaatteessa ilmainen hammashuolto kaikille (käytännössä tosin kai ei) ja yliopisto-opiskelijat maksavat siitä vain nimellisesti.

Harkkojen jälkeen maksoin vuokrani. Tämä on hoidettu täällä typerästi. Voin maksaa vuoden asumiseni korkeintaan neljässä erässä. Maksoin tällä kertaa ensimmäisen erän 1540 dollaria (noin 1000e). Koska yliopisto ei lähetä asukkaille laskua vaan vain jonkinlaisen lapun, jossa lukee maksettava määrä ja muuta tietoa, en voi maksaa vuokraani täkäläisen pankin nettitunnuksilla. Voisin periaatteessa maksaa täläläisellä pankkikortillani, mutta sillä saa nostettua vain 800 dollaria päivässä. Täten hoidin vuokrani kävelemällä pankkiin. Esitäyttämällä nostokupongin. Antamalla sen asiakaspalvelijalle ja tällä lailla nostamalla 1700 dollaria. Tämän jälkeen kävelin opiskelijapalveluiden rakennukseen rahastajien tiskille, ja maksoin vuorani heille käteisellä. Luottokortilla voisi kyllä maksaa vaikka suoraan puhelimenkin kautta, mutta näin tämä saattaa olla hitusen halvempaa.

Samalla opiskelijapalveluiden rakennuksessa törmäsin Jussiin, joka on ainoa täällä näkemäni suomalainen. Tiedän hänet suomalaiseksi, koska hän on samassa englanninryhmässä. Ei vain oltu vielä juteltu mitään. Oli hyvin outoa puhua suomea ekan kerran 1,5 kuukauteen. Tiedän. Ei ole pitkä aika, mutta silti tuotti vähän hankaluuksia.

Kuviot ovat pieniä, sillä Jussi tuli tänne Oulusta toisen sikäläisessä yliopistossa opiskelevan tytön kanssa, joka taas on kaverini kaveri :) Puhuttiin vähän, jos mentäisiin lomalla yhdessä tuonne pohjoisen suuntaan.

Ei kommentteja: