13. lokakuuta 2005

Battle for Wesnoth

Vähät unet saavat kummallisia asioita aikaan, ainakin minulla. Eri asiat meinaavat sulautua yhdeksi klöntiksi. Ääriesimerkki tästä on, kun pelasimme joskus nuorempana Quakea testimielessä kaveriporukalla 24 tuntia putkeen. Loppuajasta kun aloin olla muumioasteella väsymisessä minusta tuntui, kuin se peli olisi ollut ainoa todellisuus, jossa kaikki menneetkin asiat olivat tapahtuneet. Se oli kyllä sekavaa :)

Tänään olin vain vähän väsynyt ja asioiden sekoittaminenkin oli vain pientä. Päivän luentohan käsitteli henkilöstönhallintaa. Tämä yhdistettynä siihen, että olen pelannut muutaman päivän otsikossa mainittua peliä sai minut havaitsemaan mielenkiintoisia yhteneväisyyksiä :)

Battle for Wesnoth on peli, jossa ilkeä kuningatar on kaapannut vallan, ja surmaa kaikki muut kruunuun oikeutetut, eli oman perheensä. Ainostaan yksi poika pääsee pakoon ja hänen tehtävänsä on vapauttaa kansa kuningattaren ikeestä. Tämä saavutetaan hankkimalla sotilaita armeijaan, jotka sitten kehittyvät kokemuksen karttuessa.

Yllättäen tällä pelillä tuntuu olevan todella paljon yhteistä henkilöstöhallinnan kanssa. Rekrytointi on molemmissa kallista, ja rekrytoidun henkilön kyvyt selviävät kokonaan vasta jälkikäteen. Varsinkin avainhenkilöiden ja kokeneiden henkilöiden menetys voi olla kohtalokasta. Parhaat pidemmän tähtäimen tulokset saavutetaan antamalla kaikille tasapuolisesti haastetta ja käyttämällä kokeneita ja kokemattomia ihmisiä rinnan. Jokaisella ihmisellä on omat erityspiirteensä, ja organisaation tuloksen ratkaisee se, että miten hyvin nämä erityispiirteet osataan valjastaa palvelemaan organisaation tavoitteita. Ja tätä varten tarvitaan tietenkin kirjanpitoa henkilöstön kyvyistä ja taidoista.

Kyseinen peli on tietenkin roima yksinkertaistus, kun sitä vertaa oikeaan elämään. Toisaalta koska pelejä tutkitaan tällä hetkellä tutkijapiireissä innokkaasti silmälläpitäen niiden käyttöä koulutusmielessä, on hauska miettiä, että pelaavatkohan tulevaisuuden henkilöstönhallinnan opiskelijat Battle for Wesnothin tapaisia pelejä oppiakseen alaansa? :)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

simsiä ne pelaa
-wzr