31. elokuuta 2005

Päivällisjärjestelyt

Kuten useimmat varmaan tietävätkin, niin täällä asuntolassa kuuluu vuokraan raskas päivällinen arkipäivisin. Vuoden alussa jono oli hirmuinen kuuden aikaan, joka on päivällisen merkattu alkamisaika. Kaikki pari sataa asukasta muodosti pitkän ja hitaan jonon, sillä linjoja on vain yksi. Tämä johti pikku hiljaa siihen, että osa ihmisistä viivästytti päivälliselle menoaan. Nälkäisemmät ihmiset taas aikaistivat jonottamaan menoaan. Parikymmentä minuuttia jonossa, joka ei liiku on parempi kuin 40 minsaa liikkuvassa jonossa.

Jossain vaiheessa keittiöhenkilökunta tajusi, että jos he ovat valmiina niin hehän voivat alkaa tarjoamaan ruokaa jo aiemmin kuin kuudelta. Tämän jälkeen kenenkään ei ole tarvinnut juuri jonottaa saadakseen ruokaa, saadakseen jälkiruokaa tai saadakseen palautettua astiat. Kaikki on siis hyvin? No ei ilmeisesti.

Muutama asukas täällä on vähän korostetussa asemassa. Heillä on paljon vastuita ja heidän työ on arvokasta, mutta jostain syystä he kaikki ovat voimakkaasti sitä vastaan, että keittiöhenkilökunta aloittaa lounaan jakamisen jo aiemmin omasta tahdostaan. Syynä on kuulemma se, että tämän vuoksi hyvät ruokavaihtoehdot eivät riitä kaikille, mistä he jaksavatkin vaahdota säännöllisesti ruokapöydässä. Jos heiltä yrittää kysyä, että miten päivällisajan aikaistaminen voi vaikuttaa ruoan (suosituimman ruokavaihtoehdon kolmesta) loppumiseen, niin vastaukseksi tulee vain mekastusta siitä, että heidän ei pitäisi alkaa jakaa ruokaa aiemmin.

Lukuisista yrittämisestä huolimatta tuntuu siis olevan mahdotonta ainakin minulle käsittää miten nämä kaksi asiaa liittyy toisiinsa. Luulisi, että jos ruokaa on tietty määrä ja päivällistäjiä tietty määrä, niin ruoan jakamisajalla ei olisi mitään tekemistä sen kanssa, että kuinka moni jää ilman, jos ruokaa sattuu olemaan liian vähän. Se on toki mahdollista, että ruoka loppuu aiemmin nykyisellä menetelmällä, mutta mitä väärää siinä sitten on, jos yhtä moni henkilö kuitenkin saa mitä haluaa.

Miksi nämä vastuuhenkilöt siis valittavat aiemmasta ruokailuajasta? Ehkä he ovat kyllästyneet muilta asukkailta saamiinsa valituksiin tästä. Tai he aivopesevät toisiaan viikottaisissa kokouksissaan. Ehkä he ovat katkeria, sillä luulevat, etteivät he voi tulla päivälliselle ennen kuutta, koska jossain lukee sen alkavan vasta kuudelta. En tiedä. Ehkä minä en vain ole tajunnut asiaa oikein.

Nat uhkasi ensi kokouksessa pakottaa ruokalan ovet lukituiksi ennen kuutta. Tästä voisi oppia, että voittaja on aina se, joka pitää suurinta mekkalaa, perusteluista piittaamatta. Mutta niin, onhan se tullut opittua kantapään kautta jo aikoja sitten :)

Ei kommentteja: