4. elokuuta 2005

Kuluista

Werzer kysyi arviota kuukausittaisista menoistani. Valitettavasti en pysty sitä antamaan useasta erillisestä syystä. Ruoka ja alkoholi täällä on kohtuullisen halpaa, ja koska vuokraani kuuluu 5 päivällistä viikkossa, kulutan kuukaudessa noin 120 euroa ruokaan ja baareihin. Tässä olikin helpot kulut.

Asuntoni maksan vuoden mittaan neljässä eri erässä. Tarvittavat kirjat aiheuttivat kustannuksia kaksi erillistä kertaa. Jos suunnitelmat toteutuvat niin minulla on neljä eri lomaa vuoden aikana. Ja lomailu on hirvittävän kallista, vaikka sen yrittääkin tehdä budjetilla. Tämän lisäksi minun piti ostaa paluulentolippu alkukesästä. Nämä kulupiikit heiluttavat kuukausittaisia kulujani miten sattuu ja Visalla maksaminen aiheuttaa sen, että näen kulut vasta keskimäärin 1,5kk jälkikäteen. Toisaalta verkkopankeille ja luottokunnalle tuntuu olevan mahdoton tehtävä säilyttää tietoja yksittäisistä maksuista kauemmas kuin parin kuukauden päähän, vaikka puhdas järki sanoo, ettei kyse voi olla rahasta tai tekniikasta.

Mitä tästä kaikesta voi päätellä? Ehkä sen, että jos täällä ei tee mitään ja onnistuu välttämään kirjojen ostamisen, on mahdollista selvitä hyvin edullisesti. Mutta heti kun alkaa suunnittelemaan matkustamista tai muita aktiviteettejä, kulut voivat pompata taivaisiin. Muistelen kaiholla aikaa, kun opintolaina saapui tilille ja vaikutti siltä, etten millään voisi tarvita kaikkea sitä :)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

kiitos selvityksestä, pitänee jatkaa säästämistä :)

-wzr