22. syyskuuta 2005

Arghhh!

Tiedättekö, että tunnin käyttäminen 7 sivun tulostamiseen saa minun vereni kiehumaan. Ensimmäisen vartin käytin vapaan tietokoneen etsimiseen, sillä kaikki muutkin ovat tulostelemassa esseitään ennen loman alkua. Kun vihdoin löysin koneen ja laitoin esseeni tulostumaan, mitään ei tapahtunut. Kävin tulostimen luona vaihtamassa sen takaisin online-tilaan ja ohitin jonkun virheen siellä. No sitten alkoi puskea paperia ulos tiuhaan tahtiin, mutta minun tulostusta ei näkynyt missään. Menin takaisin koneelleni, ja tulostusjono oli täynnä jonkun muun tulosteita, mutta tulostin ei sanonut mitään. Aika loppui kesken ja piti mennä luennolle.

Luennon jälkeen löysin jonkun uuden ATK-luokan, missä tulostimet olivat onneksi vähän lähempänä. Tulostus onnistui muitta mutkitta tällä kertaa, mutta tulostimesta ei vain tullut minun dokumenttia pihalle, vaikka oli varmasti samanniminen tulostin kuin mihin tulostin. Sitten aloin käymään läpi muita tulostimia ja sieltähän ne paperit löytyivätkin aivan eri tulostimelta, kuin mihin tietokone ne kertoi tulostavansa. No pääasia, että sain ne ulos.

Sanon sen suoraan: Mielestäni tulostus on aiheetonta. Toki paperilta on kyllä kivempi lukea kuin näytöltä, mutta suurelta osin kyse on vain siitä, että millainen näyttö on kyseessä.

Online-yhteiskunnan luennoitsija puhui vahvasti tulostamisen puolesta perusteilla, että jos kone hajoaa niin milläs sitten luetaan, ja että jos hän tarvitsee jonkun tekstin 20 opiskelijalle niin miten kätevää on ottaa vaikka 30 kopiota ja varmasti riittää. Ehkä hän ei tullut ajatelleeksi, että samalla lailla voi tulla ongelmia jos paperit kastuvat. Tai, että kopioimiskustannukset digitaalimuodossa lähentelevät nollaa.

Myös kustannukset ympäristölle ovat valtavat. Kuinka paljon energiaa käytetäänkään, paperin valmistamiseen, sen levittämiseen käyttäjille, käyttäjien hukkatulosteluun, tulosteiden siirtelyyn paikasta toiseen ja tulosteluun vain muutaman minuutin tarvetta varten.

Ja ärsyttävintä tulostamisessa on tietenkin se, että se vie yksinkertaisesti niin paljon aikaa. Ei sitä ehkä ennen huomannut, mutta kun on tottunut siirtämään suuriakin dokumentteja paikasta toiseen sähköpostin avulla minuutissa, niin jos se vie kymmenenkin minuuttia puhumattakaan tunnista, minulta menee hermot :) Ei tämä kohtalokasta ole minun mittakaavassani, mutta tunnin työpanos asiaan, joka ei loppujen lopuksi tuota mitään, on aika paljon hukattu. Ja on päivän selvää, että organisaatioissa tällainen nollatyö tulee helposti tajuttoman kalliiksi.

Onneksi seuraavan esseeni pystyn palauttamaan omalta koneeltani internetin yli ajattelemattakaan tulostusrumbaa \o/.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Uhhh. Meillä on koulussa ihan sama juttu tuon tulostamisen kanssa. Olen vakavissani säästämässä rahaa tulostimeen. Sellaiseen kunnolliseen värkkiin, ettei mene hermo senkin kanssa.

Muutamille opettajille sopii työn palauttaminen sähköpostitse. Aika usein palautan töitä joka tapauksessa itsepäisesti sähköpostilla. Meillä kun pitää suunnilleen joka hemmetin ajatus raportoida kirjallisesti. Kuinkahan monta sivullista olenkaan tuottanut tekstiä kuluneen parin vuoden aikana... en uskalla edes ajatella.

Anonyymi kirjoitti...

Hehee, terveisia taalta Namibiasta! Metsa- ja puutalouden markkinointia opiskelevana tuumin etta tulostakaa vaan ja kayttakaa sita paperia. Joka viides A4:n onkin Suomalaista alkuperaa joten toivotaan etta niita myos kaytetaan.

Meilla on taalla ainoastaan yksi tulostin ja oppilaita reilut sata. ATK-luokka ei ole koskaan auki ja kolmella koneella voi tulostaa, samoilla joilla paasee nettiin.

Tilanne voi siis olla vielakin raivostuttavampi.

Ei muuta ku jatkoa!